13 Aralık 2021 Pazartesi

Trøtt & Sliten & Lei av

 Merhaba arkadaşlar,

Bugün, sıkça karıştırılan ve hatta bazı yüksek kurlardaki arkadaşların bile zaman zaman yanlış kullandıkları, birbirine yakın anlamlı 3 farklı sıfattan bahsedeceğim. Bunlar:
• Trøtt
• Sliten
• Lei sıfatlarıdır. Şimdi, hem bunları açıklayıp, hem de birer örnek yapalım.

*** TRØTT: Az uyumuş veya kaliteli uyuyamamış olmaktan gibi sebeplerle, hala uykulu olmanız ve uyumak istiyor olmanız gibi durumlarda hissedilen yorgunluktur bu. Örneğin;

Kubilay er trøtt fordi han har sovet dårlig i natt. Kubilay yorgundur çünkü gece iyi uyumadı. (Yani, Kubilay hala uykulu ve uyumak istiyor anlamı verir bu cümle. Yorgunluk hissi ondan.)

*** SLITEN: Bu yorgunluk ise normal olarak; sportif faaliyetlerden, çok çalışmaktan, fiziksel herhangi bir aktivite yapmış olmak veya benzeri gibi durumlardan sonra hissedilen fiziksel yorgunluktur. Dinlenme isteğinizi ve ihtiyacınızı ifade eden yorgunluktur bu. Örneğin;

Lara, dattera mi, er sliten fordi hun har lekt i barnehage hele dagen. Lara, kızım, yorgundur çünkü kreşte bütün gün oynadı. (Yani, Lara, yorgunluğu fiziksel bir aktiviteden sonra hissediyor.)

*** LEI: Bu yorgunluk türü ise daha çok, mental bir yorgunluğu, sıkılmışlığın ve stresin verdiği tarzda bir yorgunluğu ifade eder. ‘’Lei av’’ şeklinde kullanılır ve arkasından, yorgunluğun kaynağı gelir. Örneğin;

Lütfiye, mora mi, er lei av å diskutere med broren min. Lütfiye, annem, erkek kardeşimle tartışmaktan yorgundur. (Yani, annemin yorgunluğu, belirgin bir şekilde stres ve mental bir yorgunluk burada.)

Arkadaşlar, burada, bu 3 önemli ve yakın anlamlı sıfatın, temel ayrımlarını yaptık. Yanlış kullanımdan, kişilerin dil kullanım alışkanlıklarından veya bazı anlamsal amaçlardan dolayı, farklı kullanımlara rastlayabilirsiniz elbette. Bazen, bir kelimenin anlamını, geçtiği cümle bütünlüğü içinde değerlendirmek gerekebilir.

Ha det bra 🙂

*** Kurs talepleriniz için: norvecceders@gmail.com üzerinden irtibata geçiniz, lütfen.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder