13 Aralık 2021 Pazartesi

Å gå & Å dra & Å reise

 Merhaba arkadaşlar,

Bugün sizlere, çokça karıştırılan ve yanlış kullanılan, 3 farklı fiilden bahsedeceğim biraz. Bu kısa paylaşımda, elbette tüm alternatif kullanımlara ve detaylara değinemeyiz, ama temel farkları belirgin hale getirmektir amacımız. Bazı örnekler ve fiillerin çekimleri aşağıdaki gibidir.
Bu fiillerimiz, "å gå", "å dra" ve "å reise" dir.

1) Å GÅ: Bir yere YÜRÜYEREK gitmeyi belirtir. İngilizcesinden de esinlenilerek, gitmek anlamında adeta her durumda kullanılıyor ki, bu yanlıştır. Temel anlamı, bir yere YÜRÜYEREK gitmektir.
å gå > går > gikk > har gått şeklinde çekimlenir.
Jeg går til byen: Şehire gidiyorum.(yürüyerek)
Han går på jobb kl. 07:00. O, saat yedide işe gidiyor.(Yürüyerek)

2) Å DRA: Yine gitmek anlamında, ama bir ulaşım aracı vasıtasıyla ve görece daha uzak bir mesafeye. Bir diğer durum da, bir yere(uzak ya da yakın) nasıl gittiğimizi belirtmek istemiyorsak spesifik olarak. Yani kısa bir mesafeye, yürüyerek de gitmiş olabiliriz, ama "å dra" fiiliyle kurmuşşak cümlemizi, nasıl gittiğimiz anlaşılmaz o cümleden, yani vasıta belirsiz olur.
å dra > drar > dro > har dratt şeklinde çekimlenir.
Jeg skal dra til Oslo i morgen. Yarın Oslo'ya gideceğim.
Ali drar ingen steder. Ali, hiçbir yere gitmiyor.
Vi skal dra til Kina neste år. Gelecek yıl Çin'e gideceğiz.

3) Å REISE: Bu fiilimiz de temelde gitmek anlamındadır, ama daha çok seyahat etmek anlamında. Aslında bu fiilimiz "å gå" dan kolayca ayrışıyor, ama "å dra" ile neredeyse aynı anlamlıdır ve birbirlerinin yerine kullanılabilir. Zorlamayla bir fark ortaya koymak istersek, "å dra" ya göre "å reise" daha uzak mesafelere gidildiğinde kullanılır; "å dra" ise görece daha yakın mesafelere işaret eder, ama şart değil.
å reise > reiser > reiste > har reist şeklinde çekimlenir.
Vi liker å reise til Norge. Biz, Norveç'e seyahat etmeyi seviyoruz.
Reiser du til hjemlandet ditt hvert år? Her yıl ülkene seyahat ediyor musun?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder