28 Mart 2022 Pazartesi

SISTE mi yoksa FORRIGE mi?


 Merhaba arkadaşlar,Bugün yine, birbirine sıkça karıştırılan iki ifadeden bahsedeceğim. Bunlar, SISTE ve FORRIGE ifadeleri.

SISTE: Temel olarak, SON anlamına gelir. Bir şeyin, işin, aktivitenin, cümleye konu zamanın v.s sonuncusunu belirtmek için kullanılır. Siste ile tanımladığımız o şeyin ya da durumun artık devamı yoktur. Bitmiştir. Sona ermiştir. Örneğin;
  • De siste årene vi hadde sammen, var de beste. (Birlikte geçirdiğimiz o son yıllar, en güzel olanlardı.) Bu cümleden, şunu anlıyoruz; bunu diyen kişinin, o bahsettiği kişi veya kişilerle bir daha beraber yılları olmamış.)
  • Siste dagen på skolen var veldig hjerteskjærende. (Okulun son günü, çok üzücüydü/ yürek parçalayıcıydı.) Burada, bunu diyen kişi için, o gün, okuldaki son günüymüş. Bir daha, o okulda olmamış.
FORRIGE: Temel olarak, ÖNCEKİ(geçen) anlamına gelir. Bu ifadeyle ise, bir işin, aktivitenin, süregelen bir durumun, cümleye konu zamanın v.s BİR ÖNCEKİ evresi, durumu kastedilir. SISTE den ayrılan en temel nokta burada başlar. Yani, FORRIGE ile bahsedilen durum bitmemiştir. Son değildi. Biz sadece, bir önceki evre veya durumla ilgili bir açıklama yapıyor veya cümle kuruyoruzdur. Örneğin;
  • Forrige år hadde vi mange pasienter. (Geçen yıl çok fazla hastamız vardı.) Yani, hastalarımız olmaya devam ediyor. Geçen yıl, son değildi. Bitme durumu yok. Sadece, bir önceki yıl nasıldı, bilgi veriliyor bu cümlede. (forrige år için, i fjor ifadesi de kullanılabilir. Sadece år için. Her durum için değil.)
  • Han så på forrige kampen, men ikke denne. (O, geçen maçı seyretti, ama bunu değil.) Maçlar devam ediyor. Bitmedi. Son maç değildi o, yani.

Örnek cümlelerinizi, yorumlardan paylaşabilirsiniz.

Ha det bra :)