10 Nisan 2018 Salı

Norveççe'de, soru nasıl yapılır?

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere, Norveççe'de düz bir cümle ve bu cümlenin nasıl soru haline nasıl getirileceğini anlatacağım. Açıklamalarımı, en temel zaman(tense) olan geniş zaman(present simple) üzerinden yapacağım, ama bu kural diğer zamanlar ve cümle yapıları içinde geçerlidir.

Cümlede zamanların(tense) anlatımına, bir sonraki dersimde değineceğim için, şimdilik, sadece konuyu anlatabilmek amaçlı, kısa bir açıklama yapacağım.

Norveççede fiiller mastar halde, yani ilk temel halde aşağıdaki şekilde bulunurlar. Buna bir önceki dersimde de değinmiştim.

Örneğin/
å skrive > to write > yazmak
å drikke > to drink > içmek
å elske > to love > sevmek(aşk anlamında daha çok) v.s

** İngilizce'de am/is/are olarak kullandığımız isim yardımcı fiillerinin yerine ise Norveççe'de sadece ''er'' kullanılır. Am/is/are gibi farklı şahıslara farklı yardımcı fiiller yerine tüm şahıslar için tekil/çoğul farketmez, ''er'' kullanılır. Diyebiliriz ki, ''am/is/are = er''

DÜZ CÜMLELERİ SORU YAPMA:
İster ''er'' yardımcı fiiliyle, isterse bir ana fiille yapılmış  cümle olsun, farketmez, soru yapmak istediğimizde, cümledeki ''er''i veya er yok ana fiil varsa, ''ana fiili'' cümle başına alırız ve cümlenin geri kalan kısmına dokunmadan, aynen yazar veya söyleriz.

Şimdi, bazı örnek cümleler yaparak, hem bu kullanımları görelim, hem de bu cümlelerimizi nasıl soru haline getiriyoruz, ona bakalım.

ÖRNEKLER/
Ali er en lærer. > Ali is a teacher. > Ali bir öğretmendir.
Er Ali en lærer? > Is Ali a teacher? > Ali bir öğretmen midir?

Du er sliten. > You are tired. > Sen yorgunsun.
Er du sliten? > Are you tired? > Sen yorgun musun?

Gördüğünüz gibi, tek yaptığımız, cümlenin yardımcı fiilini alıp, cümle başına getiriyoruz, ve cümlenin geri kalanına dokunmuyoruz. Şimdi de, bazı ana fiillerle cümleler yapalım.

Jeg skriver et brev. > I write a letter. > Ben bir mektup yazarım.
Skriver jeg et brev? > Do I write a letter? > Ben bir mektup yazar mıyım?

Ayşe drikker te. > Ayşe drinks tea. > Ayşe çay içer.
Drikker Ayşe te? > Does Ayşe drink tea? > Ayşe çay içer mi?

İşte arkadaşlar, gördüğünüz gibi, Norveççe'de soru yapmak çok kolaydır. Cümlenin yardımcı fiilini veya varsa ana fiilini cümle başına aldığınızda, soru haline geçmektedir.

** Buradaki Norveççe cümle ve ifadelerin, dilimizde en basit olarak nasıl anlaşılması gerekiyorsa, o şekilde karşılıklarını yazmaktayım. Daha detaylı bilgi, telaffuz kuralları, alternatif ifade biçimleri ve açıklamalar için, yorum yoluyla, katılım sağlayabilir veya norvecceders@gmail.com üzerinden irtibata geçebilirsiniz.

Grubuma katılarak da, Norveççe ve Norveç'le ilgili, çeşitli bilgilere ulaşabilirsiniz.

https://www.facebook.com/groups/norvecceders/

Ha det bra :)
(Hoşçakalın)

#süleymanhoca #norveççedilkursu #norveççeözelders #learnnorwegian #lærnorsk #norveççe #bergenstesten #süleymanhocailenorveççedilkursu #tyrkisk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder