7 Nisan 2018 Cumartesi

Infinitiv Form

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere, Norveççe gramerinde, fiillerin bulunabileceği hallerden ilki olan ''mastar hali''nden bahsedeceğim. Fiiller cümle içinde, zaman, durum, şart v.s sebeplere bağlı olarak, farklı hallerde bulunurlar. Bunlardan ilki, ''temel hal'' yani ''infinitiv form'' dur. Mastar hali, dediğimiz durum. Bu hal, bizim, Türkçe'de bildiğimiz hal olan bir fiilin -mek, -mak veya sözlükte bulunan şeklidir.

Türkçe'de fiillerin sonuna gelen -mek, -mak seslerini, Norveççe'de ''å'' harfi karşılamaktadır ve fiiller mastar haldeyken ''Å-å'' harfiyle gösterilirler. (å, bizdeki '' o '' harfi gibi telaffuz edilir.) Hatta bu durumu, İngilizce'deki ''to'' nun fonksiyonunda düşünebilirsiniz.

* å lese > to read > okumak v.s

Infinitiv(mastar) hal:
Örneğin/
** å spise > yemek(veya herhangi birşey) yemek
å spise eple > elma yemek

** å gå > gitmek
å gå hjem > eve gitmek

** å se > görmek
å se deg > seni görmek

Mesela/
* Jeg liker å spise fisk. > Balık yemeyi severim.
* Å gå hjem er viktig for meg. > Eve gitmek benim için önemlidir.
* Det er godt å se deg. > Seni görmek güzel.

NOT: Filler, yardımcı fiillerle birlikte kulanıldıklarında, fiilin başında ''Å-å'' kullanılmaz, fiil ilk haliyle, yanlız olarak kullanılır.

Yardımcı filler, (skal, vil, kan, må, bør) v.s
Örneğin/
* Hasan skal gå hjem. > Hasan eve gidecek.
* Jeg vil spise is. > Dondurma yemek istiyorum.
* Jeg kan se byen. > Şehri görebiliyorum.

*** Buradaki Norveççe cümle ve ifadelerin, dilimizde en basit olarak nasıl anlaşılması gerekiyorsa, o şekilde karşılıklarını yazmaktayım. Daha detaylı bilgi, telaffuz kuralları, alternatif ifade biçimleri ve açıklamalar için, yorum yoluyla, katılım sağlayabilir veya norvecceders@gmail.com üzerinden irtibata geçebilirsiniz.

Grubumu takip ederek de, Norveççe ve Norveç'le ilgili, çeşitli bilgilere ulaşabilirsiniz.

https://www.facebook.com/groups/norvecceders/

Ha det bra :)
(Hoşçakalın)

#süleymanhoca #norveççedilkursu #norveççeözelders #learnnorwegian #lærnorsk #norveççe #bergenstesten #süleymanhocailenorveççedilkursu #tyrkisk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder