30 Ocak 2018 Salı

Eğitimde örnek ülke: Norveç

Norveç’te en çok değer verilen grup, çocuklar ve gençlerdir. Eğitim ve öğretimde ise, en çok üzerinde durulan şey, çocukların sosyalleşmeyi ve doğa ile başa çıkmayı öğrenebilmeleridir. Devamı için

21 Ocak 2018 Pazar

Heisann > Merhaba :) Norveççe'de selamlamalar.


Merhaba arkadaşlar, her dilde olduğu gibi, Norveççe'de de çeşitli zaman, bölge, diyalekt ve ihtiyaçlara göre, selamlama şekilleri vardır. Biz, bu kısa postalarımızda hepsini açıklayamayız , ama bazı temel olanlarını, birlikte inceleyebiliriz.

** Altı çizili ifadeler, biraz uzatılarak okunur.
** Buradaki Norveççe cümle ve ifadelerin, dilimizde en basit olarak nasıl anlaşılması gerekiyorsa, o şekilde karşılıklarını yazmaktayım. Daha detaylı bilgi, telaffuz kuralları, alternatif ifade biçimleri ve açıklamalar için, yorum yoluyla, katılım sağlayabilir veya norvecceders@gmail.com üzerinden irtibata geçebilirsiniz.

17 Ocak 2018 Çarşamba

God morgen alle sammen > Günaydın herkese :)

God morgen alle sammen :)
Günaydın herkese :)

Arkadaşlar, buradaki GOD ifadesi, İYİ anlamında ve MORGEN ise SABAH, ama bu ifade böyle bir kalıp halinde kullanıldığında, dilimizdeki en yakın haliyle GÜNAYDIN ifadesi oluyor.

ALLE, herkes demek iken, SAMMEN ise BİRLİKTE demektir. Hepsi bir araya gelince, kalıplaşma oluşuyor diyebilirz ve anlam, dilimize en yakın haliyle, ''Herkese günaydın'' olmaktadır.

** Telaffuzlar ise, basitçe söylemek gerekirse;
-- God(Gu) > Altı çizili harfler, biraz uzatılarak okunur.
– Morgen(Morn) > Altı çizili harfler, biraz uzatılarak okunur.
– Alle ve sammen kelimeleri ise, yazıldıkları gibi okunur diyebiliriz.

** Buradaki Norveççe cümle ve ifadelerin, dilimizde en basit olarak nasıl anlaşılması gerekiyorsa, o şekilde karşılıklarını yazmaktayım. Daha detaylı bilgi, telaffuzlar, alternatif soru yöntemleri ve açıklamalar için, yorum yoluyla, katılım sağlayabilir veya norvecceders@gmail.com üzerinden irtibata geçebilirsiniz.

Ha det bra :)
(Hoşçakalın)

https://www.facebook.com/groups/norvecceders/

#süleymanhoca #norveççedilkursu #norveççeözelders #tyrkisk#tyrkiskspråkkurs #learnnorwegian #lærnorsk #süleymanhocailenorveççedilkursu

13 Ocak 2018 Cumartesi

Jeg er fra Tyrkia :)

A) Jeg er fra Tyrkia(Antalya, İstanbul, Oslo...) Og hvor er du fra?
B) Jeg er fra Ankara.
*AA) Jeg kommer fra Tyrkia(Antalya, İstanbul, Oslo...) Og hvor kommer du fra?
*BB) Jeg kommer fra Ankara.
A) Jeg er 37 år gammel. Og hvor gammel er du?
B) Jeg er 40 år gammel.
- - - -
A) Ben Türkiye'liyim(Antalya'lıyım, İstanbul'luyum, Oslo'luyum...) Ya sen nerelsin?
B) Ben Ankara'lıyım.
NOT: Arkadaşlar, aşağıda yine benzer anlama gelebilecek şekilde, alternatif bir sorum ve cevaplama şekli de var. Yukarıdaki ve bu aşağıdaki kalıpları kullanarak, nereli olduğumuzu ve karşımızdaki kimsenin nereli olduğunu sorabiliriz.
*AA) Ben Türkiye'den geliyorum(Antalya'dan, İstanbul'dan, Oslo'dan...) Ya sen nereden geliyorsun)
*BB) Ben Ankara'dan geliyorum
A) Ben 37 yaşındayım. Ya sen kaç yaşındasın?
B) Ben 40 yaşındayım.
Arkadaşlar, en basit ve anlaşılır haliyle, temel tanışma cümleleri kurma derslerimi sürdürüyorum, siz de, kendi kendinize pratik yapabilirsiniz. Bu cümlelerdeki, yer ve yaş ifadelerini, alternatifleriyle değiştirerek, kendinizin nereli olduğunu ve kaç yaşında olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Karşınızdaki kimseye de, benzer soruları sorarak, onlarla kolayca tanışabilirsiniz.
** Buradaki Norveççe cümlelerin, dilimizde en basit olarak nasıl anlaşılması gerekiyorsa, o şekilde karşılıklarını yazmaktayım. Daha detaylı bilgi, telaffuzlar, alternatif soru yöntemleri ve açıklamalar için, yorum yoluyla, katılım sağlayabilir veya norvecceders@gmail.com üzerinden irtibata geçebilirsiniz..
Ha det bra 
(Hoşçakalın)


8 Ocak 2018 Pazartesi

Jeg heter Süleyman :)

A) Hei, jeg heter Süleyman. Og hva heter du?
B) Jeg heter Erna.
A) Hyggelig
B) I like måte
A) Merhaba, ben Süleyman( ''Benim adım Süleyman'' da diyebiliriz). Peki senin adın nedir?
B) Ben Erna. (Veya, benim adım Erna'dır'' da diyebiliriz)
A) Memnun oldum
B) Ben de!
Arkadaşlar, en basit ve anlaşılır haliyle, temel tanışma cümleleri kurma çalışmalarımızı, siz de, kendi kendinize pratik yapabilirsiniz.
** Buradaki Norveççe cümlelerin, dilimizde en basit olarak nasıl anlaşılması gerekiyorsa, o şekilde karşılıklarını yazmaktayım. Daha detaylı bilgi, telaffuzlar, alternatif soru yöntemleri ve açıklamalar için, yorum yoluyla, katılım sağlayabilir veya norvecceders@gmail.com üzerinden irtibata geçebilirsiniz.
Ha det bra 
(Hoşçakalın)

 https://www.facebook.com/norveccedilkursu/